top of page

NOVOSTI

FILMOVI IZVAN KONKURENCIJE

Zatvaranje Festivala kratkog metra Novigrad 2022 obilježiti će dva nagrađena filma. Publika će tijekom tri festivalsa dana imati priliku glasati za najbolji film i tako će se na kraju festivala dodijeliti dvije nagrade: nagrada publike za najbolji film u međunarodnoj selekciji i najbolji film u regionalnoj selekciji. U konkurenciju ulaze filmovi koji su nastali u protekle dvije godine, te koji su uvršteni u Glavni festivalski program. 

U Glavnom programu gledatelji će imati priliku gledati samo tri filma koji su zahvaljujući kvaliteti izvedbe i scenarija uvršteni u selekciju, no zbog godine nastajanja nisu prošli u konkurenciju za nagradu. Što ne znači da nisu vrijedni spominjanja, a mi ćemo ih stoga posebno izdvojiti.

RAJ

SONJA PROSENC

Prvog dana u glavnom programu bit će prikazan kratki igrani film Raj redateljskog dvojca Mitje Ličen i Sonje Prosenc. Film koji je nastao u suradnji hrvatske i slovenske produkcije, vrti se oko Aninog i Larsovog ljetnog odmora na jednom jadranskom otoku. Čini se da su u raju sve dok neočekivani susret ne stavi njihovu vezu na kušnju i natjera ih da preispitaju što žele jedno od drugog. Glavne uloge tumače Judita Franković Brdar i Matej Puc. Raj je bio najbolji kratki film na 22. Festivalu slovenskog filma, a na festivalu K3 u Beljaku 2019. godine dobio je posebno priznanje žirija. Film je snimljen u produkcijskoj kući Monoo u koprodukciji Wolfganga i Dolly iz Hrvatske.

IDENTITY

ALIREZA SALEHI

Film Iranskog autora Alireza Salehi nastao 2018. godine prikazati će se u petak 16. rujna u Glavnom programu drugog dijela večeri. 

Iako je "Identity" prijavljen u selekciji animiranih filmova, dobio je mjesto u glavnom programu. Zbog intenziteta, težine i teme koja će vas navesti na razmišljanje vrijedan je svake pohvale.

SLICE OF LIFE

LUKA HRGOVIĆ & DINO JULIUS

Slice of Life radnjom je smješten u “Blade Runner” svijetu, a prati sitnog dilera koji u jednoj noći mora skupiti novac da svemirskim brodom otputuje sa Zemlje koja je u raspadu i na rubu apokalipse u bolji, utopijski život. No, na tragu mu je korumpirani policajac i sve vodi prema konačnom okršaju...

Ako niste već pogodili, radi se o SF-u; vjerojatno najimpresivnijem hrvatskom science fiction filmu i filmu uopće. Upravo je nevjerojatno da je ovakav film nastao skoro u cijelosti u garaži. Ovaj je film, da tako kažemo, festivalski as u rukavu i film kojeg nikako ne želite propustiti. Prilika za ga pogledati biti će drugog festivalskog dana, u subotu u glavnom i obiteljskom programu, a o njemu ćete zasigurno još čuti. Tako da nas svakako zapratite i očekujte nove vijesti uskoro!

bottom of page