top of page
Samir Ceric Kovacevic__20220918_IMG_4432_edited.jpg

NOVOSTI

POBJEDNICI PRVOG IZDANJA FESTIVALA KRATKOG METRA NOVIGRAD

Zatvaranje Festivala Kratkog Metra Novigrad obilježila je svečana dodjela nagrada najboljem kratkometražnom filmu u regionalnoj konkurenciji te najboljem kratkometražnom filmu u međunarodnoj konkurenciji. Nakon trodnevnog prikazivanja, glasovima publike nagrađen je film Presuda ("The Verdict") beogradske redateljice Dore Jung.
Prvu nagradu u kategoriji regionalnog ostvarenja, među brojnim ostvarenjima iz Hrvatske i Slovenije, dobio je jedini film iz Srbije, a nagradu je uručio gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Drugu nagradu u kategoriji međunarodnih ostvarenja dobio je jedini, u konkurenciji za nagradu, film iz Italije, a nagradu je uručila direktorica Turističke zajednice grada Novigrada Vesna Ferenac. Film Maria, redateljskog dvojca Alessandro Vazzoler i Matteo Saliva sniman u nama susjednom gradu Trstu, baziran po istinitim događajima tijekom II. svjetskog rata. 
Od 1260 prijavljenih filmova na ovogodišnjem festivalu, organizatori ističu kako je selektiranje filmova trajalo dugo i bilo posebno teško. Od prijava iz cijeloga svijeta odabrana su 36 filmova koja su se prikazala kroz tri festivalska dana. Tako je publika imala priliku pogledati "najbolje od najboljeg", stoga je potrebno naglasiti kako je konkurencija za nagradu bila iznimno jaka. Čestitke autorima kako prikazanih tako i nagrađenih filmova na Festivalu kratkog metra Novigrad 2022. Nema sumnje u to da ovo neće biti posljednji put da navedene autore gledamo na velikim ekranima!

bottom of page