top of page

Filmovi nagrađeni
Zlatnim patuljkom

Zatvaranje Festivala Kratkog Metra Novigrad od prve godine obilježava svečana dodjela nagrada najboljem kratkometražnom filmu u regionalnoj konkurenciji te najboljem kratkometražnom filmu u međunarodnoj konkurenciji. Nakon trodnevnog prikazivanja, glasovima publike nagrađeni filmovi osim priznanja i sponzorske nagrade osvajaju Zlatnog patuljka.

NAGRAĐENI FILMOVI

2023.

Nagrada publike za najbolji regionalni film

Film Korak nazad ("A step back") mlade beogradske redateljice Sofije Nedeljković. Kratkometražni mjuzikl sa nostalgičnim ugođajem o djevojci koja dobiva otkaz zbog trudnoće. To je vodi na put birokratskih i osobnih problema, tjerajući je da preispita svoju okolinu.  Film je potaknut protestom za prava žena na ulicama Beograda.

2023.

Nagrada publike za najbolji internacionalni film

Film At a glance nizozemskog redatelja Ruud Satijn je drama koja govori o potrazi za povezivanjem ljudi iz različitih društvenih sredina, koji se nađu pred izazovom da se otresu svojih predrasuda. Film koji je kreiran kroz razdoblje od četiri godine, svoju duboku pouku upotpunjuje iznimnom kinematografskom kvalitetom.

2022.

Nagrada publike za najbolji regionalni film

Film Presuda ("The Verdict") beogradske redateljice Dore Jung.
Prvog zlatnog patuljka u kategoriji regionalnog ostvarenja, među brojnim ostvarenjima iz Hrvatske i Slovenije, 2022. godine dobio je jedini film iz Srbije.

Tjeskoban film, koji nosi mnogo patnje i nažalost predstavlja dio svakodnevice mnogobrojnih pojedinaca.

2022.

Nagrada publike za najbolji internacionalni film

Talijanski film Maria redateljskog dvojca Alessandro Vazzoler i Matteo Saliva sniman je u gradu Trstu.  Film o istarsko-dalmatinskom egzoduzu i životu u izbjegličkom kampu. Osim što se bazira po istinitim događajima nakon II. svjetskog rata, glavna protagonistica Maria je upravo osoba koja je iste događaje proživjela. 

bottom of page